De linnenkast

De linnenkast

Van 14 oktober  2023 tot en met 1 januari 2025is er in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant, gevestigd in pakhuis koophandel aan de oostersingel 8 te Leeuwarden een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen:

“De linnenkast”

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 8 juli 2023 – 1 januari 2025

Eeuwenoude kanten uit Noord Nederland

Te zien  op de tetnoonstelling:

  • Antieke lakens en slopen
  • Merklappen en witwerklappen
  • Antiek naaigerei
  • Uitgewerkte kanten uit de mappen van de werkgroep de linnenkast

 

Over de tentoonstelling

In 1992 is de noordelijke studiegroep “de Linnenkast opgericht met als doel oude kanten te bestuderen ,die teruggevonden werden als tussenzetsel aan lakens en slopen en overig linnengoed.  Naast  de kanten werd ook het borduurwerk bestudeerd. Deze werkgroep was onderdeel van de OIDFA( L’Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l’Aiguille)  een internationale organisatie van kantwerksters wereldwijd. De werkgroep heeft bestaan tot 2005.

De studiegroep legde contacten met de noordelijke musea en met particulieren met de vraag om de kanten te mogen bestuderen die wij aantroffen aan het linnengoed. In totaal zijn er ongeveer 100  stuks lakens ,slopen en linnengoed bestudeerd . De kanten, die wij aantroffen   zijn gereconstrueerd en uitgewerkt.  In de verzameling van de borg Verhildersum te Leens werd een laken uit 1601 aangetroffen met een reticella kloskant. Voor zover bekend is dat het oudste laken van Nederland .  De patronen zijn uitgegeven in mappen. In totaal zijn er 5 mappen verschenen. De uitgewerkte kanten ziet u  op deze tentoonstelling.

 

Verder zijn er diverse antieke lakens en slopen te zien. ook is er aandacht voor de merklappen en het witwerk borduurwerk. De tentoonstelling  is aangevuld met antiek naaigerei.

Op de  textielafdeling en van het museum is verder veel kant en kant materiaal zoals kantkloskussen uit heel Europa te bewonderen. Ook wordt er aandacht gegeven aan het handwerkonderwijs zoals dat door de tijden heen gegeven is.

Kortom een tentoonstelling voor de textielliefhebber. 

De tentoonstelling is te zien vanaf  14 oktober tot 14 september 2024  in het andere museum van oldtimer tot kant, Oostersingel 8 te Leeuwarden

Het museum is goed te bereiken vanaf het NS-station Leeuwarden. Lopend ongeveer 15 minuten. Per bus, stadslijndienst 8, uitstappen bij de halte Oosterkade (Vlietsterbrug). Komt u met de auto volg dan de borden van de parkeergarage Hoeksterend. Vanuit hier is het enkele minuten lopen. Parkeren kan ook bij het museum, hier geldt de blauwe zone.

Openingstijden ‘t Andere Museum, Oostersingel 8 Leeuwarden:

Woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. In juli, augustus en september ook op dinsdag open van 13.00 – 17.00 uur.

Groepen op afspraak.  

In het andere museum van oldtimer tot kant is veel te zien. Het museum omvat een collectie oldtimers, meccano, radio’s, fototoestellen en een grootspoortreinbaan. Tevens is er een collectie textiel omvattende kant, kant materialen merklappen en naaigerei. De 18e -eeuwse stijlkamer gewijd aan Maria Louise van Hessen-Kassel, laat u de 18e -eeuwse kanten zien die ook zij aan haar kleding droeg. Tevens is de tentoonstelling over het leven van Mata Hari ook nog te zien in het museum.