Het andere museum

Wat is het andere museum van oldtimer tot kant

Algemene informatie

Welkom op de site van ” ’t andere Museum ”   van oldtimer tot kant. Het museum is gevestigd in een pakhuis ( gebouwd in de 19e eeuw) met gevelsteen “Koophandel”en een woonhuis uit 1872. Het woonhuis is gebouwd in opdracht van de Leeuwarder koopman Hajonides van der Meulen. Een gevelsteen geeft aan dat de eerste steen gelegd is door de zoon op 11 maart 1872.

Het pakhuis dankt zijn naam aan de vereniging van buurtschippers “Koophandel”uit de kop van Friesland die dit pakhuis als opslagruimte gebruikten. Nadat de vereniging het gebouw verkocht had is het in handen van verschillende eigenaren geweest. Het museum is thans in pariculier bezit. De eigenaren  hebben er een museum van verzamelingen van gemaakt.  Bij uw bezoek wordt u indien mogelijk door hen persoonlijk ontvangen en rondgeleid.  

Hun collecties zijn ondergebracht in de Stichting Leeuwarder Automuseum .

Deze stichting heeft de ANBI status.

 

De collecties bestaan uit:

  • De collectie oldtimers bestaat grotendeels uit vooroorlogse auto’s en met de naoorlogse auto’s worden rallys gereden.
  • De collectie textiel omvat kant vanaf de 17e eeuw tot hedendaags kant. Daarnaast is er een unieke collectie kantkloskussen te zien van uit heel Europa. En een collectie antieke merk- en stoplappen aangevuld met antiek naaigerei
  • De collectie treinen bestaan uit grootspoor treinbaan. Boven de oldtimers rijden twee spectaculaire spoorbanen onder andere met geluid. De collectie meccano is voornamelijk oud etalage materiaal en is daarom van hoge kwaliteit.
  • Collectie radio’s en fotografie. In het museum is een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de radio en fotografie van de afgelopen honderd jaar.