Radio’s

Radio’s

Verzameling Radio’s & Grammofoons

In het museum wordt een tijdsbeeld gegeven van de Radio’s vanaf het begin van de 20ste eeuw de start was met de zgn. kristal ontvangers al of niet gecombineerd met de ontvangstspoel radio. In het museum vind u een aantal bijzondere exemplaren. Zo zijn er twee Meccano kristalontvangers te zien uit de begin 20er jaren , de zgn. modellen o en 1, waarvan er maar een gering aantal zijn geproduceerd als bouwdoos met gebruik making van Meccano onderdelen.

Na deze ontwikkeling komen de Buizen radio’s in productie, eerst als bouwdoos en later in massaproductie als complete toestellen met afzonderlijke geluidsdragers (luidsprekers of koptelefoon). De ontwikkeling wordt in de expositie zichtbaar. De Nederlandse Omroepen brachten hun eigen radio bouwdozen uit; zo is er de AVRO korte golfontvanger te zien.

De omhulling van de radio was in het begin alleen functioneel, maar gaande weg wordt de omhulling (Kast) een interieur object met stijlkenmerken van de Art Nouveaux of Art Deco etc. Zo komt men op het gebied van Art en Radio waar in het museum  aandacht aan wordt besteed. Vrijwel de gehele Philips kasten uit de beginperiode valt onder het gebied van Art en Radio. Er is een radio te zien waarvan de kast geïnspireerd is door de Amsterdamse School stijl en een aantal kasten die ontworpen zijn door de Wiener Werkstatte ontwerpgroep.

Het materiaal van de kasten betreft hout of bakeliet; relatief veel bakelieten radio’s zijn er te zien. De verzameling radio’s betreft vooral Nederlandse types (Philips, NSF. Erres etc.) en licenties daarvan en gaat door tot het ontstaan van de radio’s met zgn. druktoetsen. De radio’s zijn gesitueerd in het Museum café waar ook een van de oudere grammofoons staat opgesteld waar 78 toeren platen op kunnen worden afgespeeld. De oudste “grammofoon” is een Edison Gem 3 uit 1903 waar ronde geluidsrollen op worden afgespeeld. Deze staat opgesteld bij de Fords uit 1915 en 1930 in het Museum. Thomas Edison en Henry Ford waren de twee grote techneuten van Amerika uit het begin van de 20ste eeuw en hadden beide een buiten huis in Fort Meyer in Florida.

In het museum ziet u meerdere Oude  Grammofoons gesitueerd, als tafelmodel, als kastmodel en als model met de grote Hoorn.