nieuws en tentoonstellingen

maart 9, 2018

300 jaar vrijmetselarij

“300 jaar vrijmetselarij” Vrijmetselarijgedachtengoed gegrondvest in Leeuwarden mede door toedoen van stadhouder Willem IV Nu Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is, worden we er opmerkzaam op […]
januari 25, 2018

Verhalen over de echte James Bond en veel meer…

Luister naar de verhalen over de echte James Bond en zijn avonturen en hoor hoe een parachute uit de tweede wereldoorlog een doopjurkje werd. Wat de […]
augustus 10, 2017

Het Andere Museum op RTL4

Het Andere Museum van Oldtimer tot Kant is recent op tv geweest bij het programma Plezier en Passie. Het filmpje is inmiddels op Youtube te zien.
april 11, 2017

Beerenburger & Het Andere Museum Arrangement

Boomsma’s van Oldtimer tot Kant en Beerenburg arrangement Bezoek het Beerenburg museum van Boomsma in combinatie met het Andere Museum van Oldtimer tot kant. Laat U […]
februari 17, 2017

Borduurlint voor de Vrede, Leeuwarden 2018

Wie borduurt er mee aan het lint voor de vrede   In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. In dit kader worden er allerlei activiteiten […]
september 6, 2016

Open Monumentendag 10 september 2016

Heropening van het andere museum van oldtimer tot kant Op zaterdag 10 september heropent het andere museum van oldtimer tot kant zijn deuren. De opening zal […]
mei 18, 2016

Tentoonstelling : Handwerken uit Peru

Handwerken uit Peru Het land van de Inca’s en hun zonnegod. 18 mei 2016 – 30 april 2017 Een tentoonstelling met een eigen verhaal over reizen cultuur, […]
april 20, 2016

’t Andere Museum in ‘Ik bin benijd’ (Omrop Fryslan)

25 november 2015 bestede Omrop Fryslan in het programma ‘Ik bin benijd’ aandacht aan ons museum. Bekijk hieronder de uitzending.
april 20, 2016

Museum Geersing groeit uit z’n jas

Museum Pakhuis Koophandel aan de Oostersingel is een vreemde eend in de bijt in museaal Leeuwarden. Eigenaar Marchienes Geersing vergroot zijn museum, omdat de collectie auto’s […]

‘t Andere Museum van Oldtimer tot Kant, gevestigd in Pakhuis Koophandel, Oostersingel 8 te Leeuwarden opent zaterdag 9 april ’22 haar nieuwe tentoonstelling:

van blokkendoos tot Selfiestick 

9 april 2022 – 9 april 2023

vrije tijdsbesteding door de tijd

In de tentoonstelling krijg je te zien hoe de tijd is veranderd van vroeger naar nu.  Door middel van de verschillende onderwerpen waaronder sparen, technische ontwikkelingen, verslaving, speelgoed Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking van het Andere Museum met het Friesland college en is gemaakt door studenten opleiding toerisme. Zaterdag 9 april wordt de tentoonstelling geopend om 14.00 uur. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn

Rode draad tentoonstelling.

vrije tijdsbesteding door de tijd

In de tentoonstelling krijg je te zien hoe de tijd is veranderd van vroeger naar nu.  Door middel van de verschillende onderwerpen waaronder sparen, technische ontwikkelingen, verslaving, speelgoed     

Sparen word getoond door de flippo’s die rond hangen in het fotohoekje en bijv. Pokémon kaarten. De technologie heeft zich ontwikkeld door de jaren heen. Wij willen dit laten zien aan de bezoekers. Vroeger speelden kinderen buiten en nu zitten ze allemaal op de bank op de IPad of te gamen. Dat is niet goed voor de gezondheid en voor het sociaal contact. Je zit alleen maar binnen in je kamer en komt niet in contact met vrienden.

Nu heb je een smartphone waar je alles op kan doen maar dat was eerst nog heel anders. Denk aan een paar spelletjes, beltegoed op je Nokia of BlackBerry. We kunnen bijna niet meer zonder onze telefoon en je kan tegenwoordig zelfs internet bankieren met je telefoon.  Veel mensen zijn daarom ook telefoonverslaafd. Soms geniet je amper van het moment omdat je alles wilt vastleggen. Daar hadden we vroeger enkel een wegwerp camera voor . Om met elkaar te communiceren was er een telefooncel waar je geld in moest doen of had je een huistelefoon. Iemand moest je opzoeken in het telefoonboek en het nummer intoetsen , terwijl je nu alles kan googelen. De telefoon zat aan een draad ook vaak en daarom kon je niet draadloos communiceren.

Meetings werden vroeger gedaan in een kantoor , tegenwoordig gaat dit meer online via zoom dan gezamenlijk. Door de pandemie waren we vooral heel erg verantwoordelijk voor onze verbinding en het internet. School volgde je via de laptop online en contact had je amper met je klasgenoten. Nu moeten wij helemaal weer wennen, dat alles weer mag terwijl vroeger dit heel normaal was om gezamenlijk in een lokaal te zitten.

Vroeger verstuurde iedereen kaartjes en nu gaat het via de mail of een berichtje als er iemand jarig is. Wij Nederlanders vinden het nog wel leuk om op vakantie een kaartje te sturen naar huis. Ook zat je vroeger vaker spelletjes te spelen om de tafel met familie dan nu. Met een glaasje limonade en een eigen bakje chips had je de grootste lol met monopoly of rummikub. Daarna ging je gezellig een stripboek lezen voor de kachel met je mp3 speler.

20 jaar het Andere Museum van Oldtimer tot Kant neemt u mee op een textielreis en toont u haar mooiste textielschatten. De verhalen die verteld worden rondom de tentoonstelling textielschatten verlevendigen het geheel.   

Deze tentoonstelling is een aanrader voor eenieder die van textiel houdt.  

Foto collectie Haffmanantiek

het verhaal van  Mata Hari wordt nog altijd in het museum verteld.  

300jaar vrijmetselarij

Persbericht

Leeuwarden 27 februari 2018

“300 jaar vrijmetselarij”

Vrijmetselarijgedachtengoed gegrondvest in Leeuwarden mede door toedoen van stadhouder Willem IV

Nu Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is, worden we er opmerkzaam op gemaakt dat de Nederlandse vrijmetselarij in Leeuwarden haar begin had.

Het was stadhouder Willem IV, en zijn gevolg, die in 1734 na zijn huwelijk in Engeland het vrijmetselaarsgedachtengoed naar Nederland en Friesland bracht. De activiteiten vonden plaats in het Stadhouderlijk Hof te Leeuwarden. Vandaar uit migreerde het naar Den Haag. In een uitgebreide visuele tijdlijn wordt de samenhang van de vrijmetselarij met de ontwikkelingen van de laatste drie eeuwen in Nederland en Europa duidelijk. 

Deze tentoonstelling wordt op 6 maart geopend door de heer drs. Ferd. J.M. Crone, burgemeester van Leeuwarden om 15.15 uur in het Andere Museum van Oldtimer tot Kant, aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden.

De tentoonstelling is tijdens de periode van Leeuwarden Culturele Hoofdstad te zien en is georganiseerd tezamen met de vrijmetselaarsloges in Friesland Groningen en Drente. Zij is uniek voor Nederland.

Over de tentoonstelling.

De vrijmetselarij is ontstaan in Engeland en formeel opgericht in 1717 driehonderd jaar geleden. In 1734 trouwde Willem IV (zoon van Maria Louise van Hessen-Kassel, Marijke Meu) met Anna van Hannover ‘Princess Royal’ van Engeland. Voor zijn huwelijk bezocht Willem Engeland.  In Engeland kreeg hij een eredoctoraat aan de universiteit van Oxford en werd opgenomen in de Orde van de Kousenband. Hij en zijn gevolg kwamen daar tevens in aanraking met de vrijmetselarij. Het was stadhouder Willem IV, prins van Oranje, en zijn gevolg, die in 1734 na zijn huwelijk in Engeland het vrijmetselaarsgedachtengoed in Nederland en Friesland brachten.  De activiteiten vonden plaats onder de naam van het Friese Statenwapen: Antiqua Vitte et Fide (door Oude Deugd en Trouw) in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden.

Zijn gevolg was nauw betrokken bij de oprichting van de eerste loge in Den Haag.  Zo migreerde de vrijmetselarij van Friesland naar Den Haag. In het jaar 1756 verenigden de opgerichte vrijmetselaarsloges in Nederland zich tot één organisatie onder de naam zoals die nu gebruikt wordt ‘De Orde van Vrijmetselaren onder het Groot Oosten der Nederlanden’.

Het ‘Andere Museum’ te Leeuwarden heeft, in overleg met de loges in Noord-Nederland een expositie over 300 jaar Vrijmetselarij opgezet. Via een rijk geïllustreerde visuele tijdlijn wordt de samenhang met de Europees en Nederlandse geschiedenis duidelijk.  In de expositie is een kleine ‘tempel’ of ‘werkplaats’ ingericht: Er is een schat aan antieke vrijmetselaarsattributen, boeken ‘verradersgeschriften’, glaswerk en kostbare opsmuk te bewonderen. Je kunt ervaren hoe deze cultureel-geestelijke levenshouding in Friesland wortel schoot en vervolgens met het vorstenhuis naar Den Haag migreerde en zich daarna verder door ontwikkelde.  Een goede indruk van de vrijmetselaarssfeer in de loges is op te doen door het ingerichte model-tempeltje. Op de tentoonstelling is vrijmetselaars muziek te beluisteren van onder andere Wolfgang Amadeus Mozart (een vrijmetselaar).

Leeuwarden en Friesland vormen het startpunt van de Vrijmetselarij in Nederland. Alle reden om in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa daar aandacht aan te besteden en deze tentoonstelling te bezoeken.

deze tentoonstelling is opgenomen als vaste tentoonstelling en is nog altijd te zien in het museum.