jubileumtentoonstelling textielschatten

‘t Andere Museum van Oldtimer tot Kant, gevestigd in Pakhuis Koophandel, Oostersingel 8 te Leeuwarden viert

  haar twintigjarig bestaan met de jubileumtentoonstelling:

 

“Textielschatten”  

Topstukken uit de textielcollectie van ‘t Andere Museum  

15 april 2021 – 15 september 2022

Deze tentoonstelling laat topstukken zien uit de textielcollectie van ‘t Andere Museum,

zoals die in de afgelopen

20 jaar tot stand gekomen is.

Te zien zal zijn:  

  • Kloskant en naaldkant vanaf de 18e eeuw tot heden  
  • Collectie kantkloskussens   
  • Merk en stoplappen  
  • Antiek naaigerei  
  • Quilts  
  • Textiel uit Peru en Albanië  

Over de tentoonstelling:  

De eerste tentoonstelling waar het museum 20 jaar geleden mee begon was ‘Kantreis door Europa’: een unieke tentoonstelling die naast kant een collectie kantkloskussens laat zien. Deze tentoonstelling is nog altijd te bewonderen als vaste tentoonstelling van het museum.

Maar de collectie kant en kantkloskussens is in de afgelopen 20 jaar aanzienlijk uitgebreid, evenals de textielcollectie, deels door schenkingen en deels door aankopen, voor het museum reden om deze textielschatten te tonen in een jubileumtentoonstelling.

Hoofdbestanddeel van de textielcollectie van het museum wordt gevormd door de kantcollectie. De tentoonstelling laat u onder meer bijzondere kanten zien vanaf de 18e eeuw tot aan heden.

Daarnaast worden er ook merklappen en stoplappen geëxposeerd. Heel bijzonder zijn een aantal Friese merklappen waar teksten op vermeld staan.

Tevens maakt een uitgebreide collectie naaigerei bestaande uit onder andere chatelaines en naaidozen deel uit van deze tentoonstelling.

Verspreid door het museum zullen quilts te bewonderen zijn,

Bijzondere streekkleding uit Albanië en textiel uit Peru, meegenomen van buitenlandse reizen, maken deze tentoonstelling tot een bijzonder geheel.

Rondom deze tentoonstelling zullen arrangementen georganiseerd worden. Raadpleeg hiervoor de website van het museum. In het museum zijn doorlopend demonstraties kantklossen.

20 jaar het Andere Museum van Oldtimer tot Kant neemt u mee op een textielreis en toont u haar mooiste textielschatten. De verhalen die verteld worden rondom de tentoonstelling textielschatten verlevendigen het geheel.   

Deze tentoonstelling is een aanrader voor eenieder die van textiel houdt.