Merklap 1788

Merklap 1788

 

Deze lap is vermoedelijk een Zeeuwse merklap. Ik kom tot deze conclusie omdat de motieven die op deze lap voorkomen men vaker op Zeeuwse lappen ziet. De lap is heel mooi van kleur en harmonisch van opbouw. Het meisje heeft vast onderwijs gehad toen ze deze lap borduurde en ook de beschikking over genoeg garen. Bij deze merklap was een mini klein merklapje wat vaak als eerste oefening werd gebruikt.  De lap is geborduurd in het jaar 1788 en het meisje was 13 jaar oud. Er staan 2 initialen op de lap te weten MM en IB . Deze initialen kunnen verwijzen naar haar ouders. Er is met zijde geborduurd op linnen. en alles is in kruisteek geborduurd.

Op de lap komen traditionele motieven voor zoals de druivendragers (Christelijk symbool). Opvallend op deze lap is de Nederlandse leeuw in de tuin met 7 pijlen. De leeuw ( koning der aarde) symboliseert kracht en standvastigheid. Het symbool van de leeuw met in zijn klauwen 7 pijlen verwijzend naar de Zeven Vereenigde Provinciën is tot op heden terug te vinden in ons rijkswapen.

We zien op deze merklap in het midden een trapgevelhuis. Volgens mevr. Meulenbelt-Nieuwburg in haar boek merklapmotieven hebben huizen geen symbolische betekenis maar verwijzen ze naar het ouderlijk huis van de maakster. Boven op het huis staat een ooievaar. De vogel in de kooi naast het huis  kan gebonden betekenen. Verder zien we nog twee keer een liggend hert  en een boom motief wat misschien het oranjeboompje is. Lap is omrand met een geborduurde rand . De lap heeft een afmeting van 41,5 bij 49 cm.

 

 merklap-2