Merklap 1721 / 1791

Merklap 1721 / 1791

 

Deze merklap waarvan de datum niet helemaal duidelijk is te ontcijferen is een typisch Friese merklap.  De datum kan zijn 1721 , maar het kan ook 1791 zijn. In ieder geval ontdekken we 5 keer op deze lap de datum. De lap is in de breedte geborduurd en deze vorm van merklappen komen we tegen in de kop van Noord Friesland. Opvallend zijn de grootte letters K I . Vermoedelijk Klaaske Inia. Familie Inia is een oud Fries geslacht en Klaaske of Klaas is een naam die veel voorkomt in de familie . We zien de letters geboorduurd naast de bloempot in het midden. De overige initialen die op deze lap staan zijn  links  K I ( vader) rechts S N ( moeder). En verder staan de initialen van de broers en zussen ook op deze lap E I , M I  en A I

Zoals we dat meestal zien bij Fries merklappen staat het alfabet er meerdere keren op geborduurd. Op deze lap 8 keer. deze merklappen waren oefen lappen . Het alfabet bestaat uit 20 letters. X Y Z ontbreken en de I staat voor de I en de J . Dit is erg kenmerkend voor een Friese merlap.  Verder treffen we op de lap de gebruikelijke motieven aan, zoals  een cijferreeks 1- 10 . diverse bloempotmotieven, gekroond hart, hart met vogels, stermotief en  motieven uit het dagelijks leven.  Een opvallend motief is 4 vogels op een rij. Dit laatste motief komen we vaker tegen op 18e eeuwse merklappen en men denkt dat dit mogelijk kan verwijzen naar het aantal kinderen uit het gezin. In dit geval klopt het. Samen met Klaaske zien we nog 3 initialen die verwijzen naar de broers of zussen in dit gezin. Dus het gezin telde 4 kinderen.

Klaaske heeft geborduurd op linnen 14 draads met zijde en diverse borduursteken toegepast. Zoals  kruissteek,stersteek, plat of stiksteek en  hokjessteek de lap heeft een afmeting van 51,5 bij 31 cm. De lap heeft enige beschadiging precies op de vouw waar de lap waarschijnlijk dubbel heeft gelegen in de kast.

merklap-3